Moja Kuchnia Polska

Autor |
0 komentarzy
Grudzień 30, 2013
Kategorie | Ksiązki

Tytuł: Moja Kuchnia Polska Wydawnictwo:  Fenix Ilość stron: 400 Oprawa: twarda Przepisy Mateusza Geslera to dania Kuchni Polskiej.  Polskie smaki, które idealnie pokazują naszą tradycję w gotowaniu. Mateusz chce nam przypomnieć,  ze nasza polska kuchnia jest bardzo ciekawa w smakach i warta każdego kalorycznego grzeszku. Ale chce również pokazać ze jego pobyt za granicami...

Czytaj więcej

Świąteczne pojemniki

Autor |
1 komentarz
Grudzień 23, 2013
Kategorie | Gadzety

 Świąteczne pojemniki   Kolorowe i bardzo klimatyczne pojemniki spożywcze. Idealnie sprawdzą się w praktyce jak i również jako ozdoba w kuchni w okresie Świątecznym. Komplet tych pięknych pudełek tworzą trzy rozmiary . Oferowane pojemności: 500ml – 16,5 x 12,5 x 5 cm Cena brutto – 34,90 zł 1,3 l – 16,5 x 12,5 x 10,2...

Czytaj więcej

Charakterystyka najbardziej popularnych owoców morza

Autor |
1 komentarz
Grudzień 11, 2013
Kategorie | Info kulinarne

Owoce morza po włosku „frutti di mare”, po angielsku „seafood” w ostatnim czasie zyskują coraz większe uznanie w oczach Polaków i coraz częściej goszczą na naszych stołach. Homecooking.pl  zajadł się nimi będąc na wspaniałej azjatyckiej wyspie Pukhet – świeże prosto wyłowione z Morza Andameńskiego smakują wspaniale, sposoby ich przyrządzania zaskakują prostotą...

Czytaj więcej

Pieczemy chleb – tajemnica zakwasu

Autor |
0 komentarzy
Grudzień 1, 2013
Kategorie | Info kulinarne

Kilka słów wyjaśnienia, zakwas jest mieszaniną mąki żytniej (najlepiej razowej) i wody (nie chlorowanej i niegazowanej), w której zagościły się kultury bakterii: kwasu mlekowego, kwasu octowego oraz dzikich drożdży. Zakwaszanie ciasta z mąki żytniej jest związane z niewielką ilością glutenu, który jest w ten sposób aktywowany. Jednocześnie zawarte w zakwasie...

Czytaj więcej

Gatunki i rodzaje ziemniaka

Autor |
0 komentarzy
Grudzień 1, 2013
Kategorie | Info kulinarne

Kartofel, pyra – z takimi nazwami ziemniaka możemy się spotkać w Polsce, w zależności od regionu. Roślina wywodzi się z Andów, gdzie odkryto ją 8 tysięcy lat temu. W Europie pojawiła się w XVI wieku i przez lata stawała się integralną częścią wielu kuchni całego świata, a obecnie jest czwartą...

Czytaj więcej

Porcelanowa puszka na świąteczne słodkości

Autor |
2 komentarze
Grudzień 1, 2013
Kategorie | Gadzety

  Pojemnik na słodycze    Przepiękna porcelanowa puszka na słodycze, która z pewnością upiększy każdy Bożonarodzeniowy stół. Kolor, kształt i przykrywa przywołują wspomnienia ciepłych świąt przy zielonym drzewku. Jego wnętrze które napełnimy słodkościami na pewno porwie nie jedno serce. Prezentowany pojemnik na słodycze jest marki Hutschenreuther (część grupy Rosenthal) z...

Czytaj więcej

Obieraczka do cytrusów

Autor |
0 komentarzy
Listopad 24, 2013
Kategorie | Gadzety

Obieraczka do cytrusów   Bardzo praktyczna i przydatna w każdym domu. Pomocna przy obieraniu cytryn, pomarańczy i grejpfrutów. Wygodna w użyciu, pozwala szybko obrać owoc z grubą skórką, jeśli cytrusy posiadają cienką skórkę obieraczka nie zdaje egzaminu gdyż część ostrza wchodzi w miąższ owoców. Obieranie „zazwyczaj” należy rozpocząć od odcięcia...

Czytaj więcej

OKRASA kontra PASCAL

Autor |
0 komentarzy
Listopad 24, 2013
Kategorie | Ksiązki

Tytuł: Pascal kontra Okrasa Wydawnictwo:  Sieć handlowa Ilość stron: 287 Oprawa: twarda   Pasal kontra Okrasa. 52 przepisy kontra 52 przepisy . Książka podzielona na działy, w Pascala części: Mięso Makaron, Kasza, Ryż Ryba W Okrasy części: Zupy i Sałatki Lunche i Przekąski Drób Dania na przyjęcia Grill and fun...

Czytaj więcej

Kuchnia na co dzień i od święta „Ryby”

Autor |
0 komentarzy
Listopad 24, 2013
Kategorie | Ksiązki

Tytuł: Ryby Wydawnictwo: MULTICO Oficyna Wydawnicza Ilość stron: 175 Oprawa: twarda Ryby , to nie tylko książka kulinarna ,ale również przewodnik, informator po świecie ryb. W książce znajdziemy takie działy jak : Ryba to łatwe gotowanie i zdrowe odżywianie Rady przy kupowaniu ryb Sprawianie ryby Zasady przyrządzania ryb Przepisy Cztery działy książki to ciekawie...

Czytaj więcej

Ogórek kiwano

Autor |
0 komentarzy
Listopad 24, 2013
Kategorie | Ciekawostki

Zwany również ogórkiem afrykańskim. Pochodzi z Czarnego Lądu, ale występuje również w Kalifornii, Chile, Australii i Nowej Zelandii. Miąższ o orzeźwiającym smaku, wraz ze znajdującymi się w środku nasionami spożywa się na surowo. Jego smak jest zbliżony do kiwi, melona i ogórka, a zapach do banana. Kiwano można dodawać do sałatek owocowych, deserów, ryb...

Czytaj więcej