Yangmei

Autor |
0 komentarzy
Listopad 24, 2013
Kategorie | Ciekawostki

Yangmei to owoc chińskiego drzewa truskawkowego.  Rośnie głównie w Chinach, służy do celów ozdobnych w parkach i ogrodach. Intensywnie czerwony owoc tego drzewa jest jadalny i dość słodki. Połowę jego wnętrza zajmuje pestka.

Czytaj więcej

Durian

Autor |
1 komentarz
Listopad 24, 2013
Kategorie | Ciekawostki

Żadne zestawienie dziwnych owoców nie mogłoby być bez niego kompletne. Durian bywa nazywany królem owoców, ale jego zapach zdecydowanie do królewskich nie należy. Z powodu intensywnej i nieprzyjemnej woni, jaką wydziela (przypomina ona zapach gnijącego mięsa), w  wielu miejscach publicznych znajdują się tabliczki z napisem “No durians”. Smak jest bardziej znośny od zapachu, ale...

Czytaj więcej

Synsepal

Autor |
0 komentarzy
Listopad 24, 2013
Kategorie | Ciekawostki

Krzew lub niewielkie drzewo o liściach wiecznie zielonych. Kwitnie kilka razy w roku, dając małe czerwone owoce podobne do jagód lub owoców dzikiej róży, z pojedynczym nasionkiem wielkości ziarenka kawy. Komercyjnie uprawia się go w Tajlandii, na Tajwanie, w Ghanie i Stanach Zjednoczonych (Floryda). Wygląda niepozornie, ale z uwagi na swoje właściwości...

Czytaj więcej

Pitaja

Autor |
0 komentarzy
Listopad 24, 2013
Kategorie | Ciekawostki

Nazywamy ją: smoczy owoc, truskawkowa gruszka. Pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej, ale obecnie jest też uprawiany w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej takich jak Wietnam, Filipiny, Malezja, ale także na Tajwanie, Okinawie, Izraelu i w południowych Chinach. W smaku przypomina mniej kwaśne kiwi i jest owocem wielu gatunków kaktusa. Kwitnie...

Czytaj więcej

Najbardziej kaloryczny na świecie

Autor |
0 komentarzy
Listopad 24, 2013
Kategorie | Ciekawostki

Co prawda awokado to owoc , ale nie jest ani słodkie, ani kwaśne, więc w kuchni traktujemy je raczej jak warzywo. Bardzo zdrowe, bo jest bogatym źródłem kwasów nienasyconych, witamin z grupy B, a także wit. C, E i PP oraz potasu, miedzi i cynku. To istny eliksir młodości, ale...

Czytaj więcej

Najbardziej gorzki na świecie

Autor |
0 komentarzy
Listopad 24, 2013
Kategorie | Ciekawostki

Owoce melona gorzkiego przypominają ogórek, dlatego często roślina ta funkcjonuje też pod nazwą balsamki ogórkowatej lub przepękli ogórkowatej. Rośnie w tropikach, a wykorzystywana jest nie tylko w celach kulinarnych – zazwyczaj miesza się ją z mięsem lub dodaje jako przyprawę – ale także w medycynie naturalnej. Melon gorzki polecany jest...

Czytaj więcej

Najsłodszy owoc na świecie

Autor |
0 komentarzy
Listopad 24, 2013
Kategorie | Ciekawostki

Sapodilla (sączyniec właściwy, pigwica właściwa) to najsłodszy owoc tropikalny pochodzący z Ameryki Środkowej. Przeważnie owoc jest wielkości kurzego jajka, ale obecnie wyhodowano większe odmiany osiągające nawet średnicę 10cm. Europejczycy odkryli te owoce w XVIII wieku ale rzadko spotykany jest na naszym rynku ponieważ bardzo słabo znoszą transport.

Czytaj więcej

Najdroższe na świecie

Autor |
0 komentarzy
Listopad 24, 2013
Kategorie | Ciekawostki

2 tys. zł za kilogram ziemniaków? Tak, to nie pomyłka. Na jednej w z francuskich wysp (Ile de Noirmoutier) uprawianie są właśnie takie kosztowne ” smakołyki”. Cena jest wysoka ze względu na wyjątkowy sposób uprawy warzywa. Ziemia, na której hodowane są ziemniaki ” La Bonnotte” nawożona jest wyłącznie glonami, które...

Czytaj więcej

Największe warzywo na świecie

Autor |
0 komentarzy
Listopad 24, 2013
Kategorie | Ciekawostki

Największym warzywem świata jest dynia olbrzymia. Pomarańczowe, kilkusetkilogramowe egzemplarze wcale nie są rzadkością. Zeszły rok był wyjątkowo łaskawy dla tych gigantów. W Polsce wyhodowano najcięższą rekordzistkę o wadze 514 kg, w Stanach Zjednoczonych urosła zaś dynia ważąca 821 kg.

Czytaj więcej

Największy owoc na świecie

Autor |
0 komentarzy
Listopad 24, 2013
Kategorie | Ciekawostki

Największym owocem świata jest jackfruit, czyli owoc drzewa bochenkowego (chlebowca różnolistnego) . Wyjątkowe okazy mogą ważyć nawet po 35 kilogramów i mierzyć ok. 90 cm. Pochodzi z Indii gdzie jadano go już 6 tysięcy lat temu.Jest też popularny w całej Azji Południowo – Wschodniej oraz w Afryce. Zjada się go...

Czytaj więcej