Szklana część naszego nakrycia czyli : kieliszki, szklanki i filiżanki.

Autor |
0 komentarzy
Listopad 24, 2013
Kategorie | Info kulinarne

Każdy szklany dodatek na naszym stole ma swoje zastosowanie i przeznaczenie . Nakrywając stół warto zapamiętać jakie szkło do czego służy. Poniżej przedstawiam zastosowanie i opisuję w kilku słowach. To „w czym” jest bardzo ważne. Inaczej zapewne smakuje kawa w szklance, a inaczej już ta podana w porcelanowej filiżance.  ...

Czytaj więcej

Sztućce, ważny dodatek naszego nakrycia.

Autor |
0 komentarzy
Listopad 24, 2013
Kategorie | Info kulinarne

  Pamiętajmy aby zawsze dopasować  je do podawanych dań,  tak aby nasz gość czuł się wykwitnie i wiedział ze gospodarz domu  jest profesjonalistą  w organizacji tegoż  spotkania. Poniżej opisuję , powyżej prezentowane rodzaje sztućców oraz przedstawiam ich dopasowanie do dania które serwujemy. Sztućce obiadowe:  składają się z łyżki do zupy, noża...

Czytaj więcej

Prawidłowe nakrycie stołu

Autor |
0 komentarzy
Listopad 23, 2013
Kategorie | Info kulinarne

Powyżej dla przypomnienia prezentuję poprawne nakrycie do stołu. Patrząc na obrazek sama zawsze się zastanawiałam,  ile miejsca zajmie mi na stole taka pokaźna liczba elementów i czy skorzystają z niej goście ? Ale każdy z nas wie ze mimo nie wykorzystanych składowych zastawy,  tak nakryty stół zapiera dech w piersi...

Czytaj więcej

HISZPANIA

Autor |
1 komentarz
Listopad 10, 2013
Kategorie | Kulinarne podróże

Kuchnia Hiszpańska   W kuchni hiszpańskiej najczęściej królują ryby, owoce morza, warzywa, oliwa z oliwek, pikantne wędliny, jagnięcina przyrządzane na mnóstwo sposobów. Każdy z regionów tego kraju ma swoje potrawy, lecz bardzo często można je spotkać w restauracjach w całej Hiszpanii. Paella, tortilla, gazpacho  czy tapas to najbardziej charakterystyczne smaki...

Czytaj więcej

WŁOCHY

Autor |
2 komentarze
Listopad 5, 2013
Kategorie | Kulinarne podróże

Kuchnia włoska  Jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej. Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a...

Czytaj więcej