Domowy majonez

Autor |
0 komentarzy
Wrzesień 17, 2014
Kategorie | Bez kategorii

Czas letni to wiele spotkań i wspaniałych przyjęć, gdzie zawsze towarzyszy nam wspaniałe menu. Dziś do tego menu polecam domowej roboty majonez , który przyda się jako dodatek i uzupełnianie przygotowanych przez nas dań.

Majonez przygotowuje się szybko i można korzystać z niego do 3 dni , ale koniecznie musimy go trzymać w lodówce.

A o to przepis :

Składniki:

– 2 żółtka

– 1 szklanka oleju

– 1/2 szt. soku z cytryny

– 2 łyżki musztardy

– szczypta soli i cukru do smaku

Sposób przygotowania:

Szykujemy wysokie naczynie , tak aby łatwo i dobrze utrzeć wszystkie składniki.

Do naczynia wkładamy: żółtka , sok z cytryny , sól i cukier i mieszamy cały czas dodając cienkim strumieniem olej.

Masę mieszamy drewnianą łyżką lub maczugą, do czasu połączenia całego oleju i uzyskania gęstej konsystencji.

Po spełnieniu powyższych czynności majonez jest gotowy do podania.

Mój smakował idealnie wykorzystałam go do wielu potraw na letnie przyjecie, mam nadzieję że również skorzystacie z przepisu i przygotujecie domowy majonez.

SAMSUNG CSC

Składniki

Nie znaleziono składników!

Sposób przyrządzenia

Brak kroków przepisu

Share This Post!

Dodaj Komentarz