Gęsina na Św. Marcina

Autor |
0 komentarzy
Październik 21, 2016
Kategorie | Bez kategorii, Recenzje, Wydarzenia

11 listopada, to szczególny dzień w naszym narodowym kalendarzu. To przede wszystkim Święto Niepodległości, ale i również dzień Świętego Marcina. Jest to dobra okazja, aby spędzić go z najbliższymi przy odświętnie nakrytym stole.

Idealną potrawą, którą podkreśli wyjątkowość wspólnie spożywanego posiłku, jest polska gęsina.
Niestety zwyczaj ten został nieco zapomniany. A Skoda!.

Firma Cedrob pragnie to zmienić i przypomnieć Polakom tę ciekawą tradycję, oferując smaczne i wartościowe mięso z gęsi.

Pierwszym krokiem, są warsztaty, spotkania, jakie firma organizuje i informuje jak smaczna i ważna jest gęsina w naszych jadłospisach.

Dlaczego ważna?. Mięso z gęsi jest bogate w różnego rodzaju składniki odżywcze, kwasy tłuszczowe, witaminy oraz minerały.

Zawiera sód, potas, magnez, wapń, witaminę A, oraz pełnowartościowe białko.

Gęsina jest polecana dzieciom, osobom starszym oraz wszystkim dbającym o wysoką jakość spożywanego mięsa. Niska zawartość złego cholesterolu w gęsi — pozwoli na swobodne spożywanie tego mięsa osobom mającym problem z wysokim cholesterolem.

img_5329img_0229img_5143

 

 

 

 

 

 

 

Na Naszym spotkaniu z Firmą Cedrob, dowiedzieliśmy się o wszystkich tajnikach hodowli gęsi, o ich eksporcie i uwielbieniu przez naszych zachodnich sąsiadów – 90% polskiej produkcji jest eksportowana do Niemiec i Austrii.

I nie dziwi mnie to wcale, ponieważ w drugiej części naszego spotkania mogliśmy sami przygotować smaczne potrawy, gdzie gęsina wiodła swój prym, a w następstwie jej skosztować :). Poniżej nasze zacne potrawy!.

 

img_4720img_0871

img_9932img_2416

Share This Post!

Dodaj Komentarz