Zupa kokosowa z kurczakiem

2013-11-04
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowe w: 0m

 

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Zupa kokosowa to bardzo rzadko wypowiadane słowa w polskiej kuchni. Ja proponuje połączenie egzotycznych smaków ze znanym w naszej kuchni filetem z kurczaka . Smak bardzo charakterystyczny oraz popularny w Azji + rodowity Polski „drapieżnik” . Miłośnicy ciekawych smaków na pewno pokochają to połączenie. Polecam to nowe doświadczenie kulinarne. 

 

Składniki

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 400 ml bulionu z drobiu
  • Sos chili słodki lub ostry
  • 3 gałązki trawy cytrynowej
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 cm świeżego imbiru
  • Czosnek
  • Sok z limonki
  • Curry
  • Szczypiorek do posypania lub mięta

 

Sposób przyrządzenia

Krok 1

W garnku przygotowujemy bulion drobiowy ( może być wcześniej przygotowany lub z kostki rosołowej ) następnie wkładamy do niego filet z kurczaka oraz raz rozbite tłuczkiem trawy cytrynowe .

Krok 2

Na patelni podsmażamy czosnek z przyprawą chili ( ja użyłam chili w sosie) i dodajemy do lekko gotującego się bulionu z kurczakiem

Krok 3

Całość przyprawiamy sokiem z limonki i curry

Krok 4

Podając posypujemy szczypiorkiem lub miętą. Smacznego

Rodzaj przepisu:
Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń ten przepis

Ilość ocen: 0

Dodaj Komentarz