Rosół wołowo – drobiowy

2013-10-26
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowe w: 0m

rosół3 rosół2

 

Rosół to zupa której nikomu przedstawiać nie trzeba. Gości na naszych stołach od zawsze i mówiąc o nim każdemu przypomina się dzieciństwo i pyszna zupka mamy lub babci. Mam nadzieje ze ten smak nigdy nie zaginie i nadal będziemy gotować tą wspaniała zupę która jest naszą tradycją i miłym wspomnieniem. 

Składniki

  • 0,5 kg podudzia kurczaka
  • 30 dag łaty wołowej
  • 1 mały por, tylko biała część
  • 2 średnie marchewki
  • jedna większa pietruszka
  • mały seler
  • 2 ząbki czosnku, przecięte na pół
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 listki lubczyku (najlepiej świeżego)
  • około 3 litrów wody
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przyrządzenia

Krok 1

Mięso zalewamy zimną wodą. Gotujemy przez chwilę

Krok 2

Wkładamy wszystkie warzywa i przyprawy do garnka oraz lubczyk który wyjmiemy po około 10 min

Krok 3

Gotujemy zupę na bardzo małym ogniu, uważając by rosół nie zagotował się za mocno !

Krok 4

Co jakiś czas zbieramy z powierzchni zupy powstałe szumowiny.

Krok 5

Po około godzinie wyjmujemy z wywaru warzywa , doprawiamy solą i pierzem

Krok 6

Pod koniec gotowania, w momencie kiedy mięso będzie dobrze odchodziło od kości, dolej zimnej wody (mniej więcej połowę tego, co się wygotowało). W tym momencie zagotuj zupę, ale tylko raz. Ponownie dopraw i włóż wyjęte wcześniej warzywa.

Krok 7

Podawaj rosół bardzo gorący z makaronem. Posyp natką pietruszki

Rodzaj przepisu:
Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń ten przepis

Ilość ocen: 0

Dodaj Komentarz