Babka Świąteczna

2014-04-20
  • Stopień trudności |
  • Porcji: 1
  • Czas przygotowania: 30m
  • Czas gotowania: 45m
  • Gotowe w: 1:15 h

Święta Wielkanocne to dla wielu osób bardzo ważny okres duchowy , ale i również kulinarny gdzie przygotowujemy tradycyjne potrawy.  Każdy gotuje , piecze i przygotowuje ogrom dań , które wywodzą się ze staropolskiej kuchni – u mnie jedna z nich, babka która jest  symbolem  Wielkanocy.

SAMSUNG CSC

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 szk. mąki
  • 1,5 szk. cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • zapach waniliowy
  • Na lukier :
  • 3/4 szk. cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 6 łyżki wody
  • skórki pomarańczowe
  • 8 łyżek kakao

Sposób przyrządzenia

Krok 1

Oddzielamy białko od żółtka.

Krok 2

Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy wodę i olej.

Krok 3

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do utartych żółtek, dodajemy zapach.

Krok 4

Wszystko mieszamy.

Krok 5

Białka ubijamy na sztywna piane.

Krok 6

Ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Krok 7

Ciasto dzielimy na pół. Połowę wlewamy do formy a do drugiej części dodajmy kakao.

Krok 8

Po wymieszaniu wlewamy do formy.

Krok 9

Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 45 min w temperaturze 180 C.

Krok 10

Po upływie czasu pieczenia babkę zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia piekarnika .

Krok 11

Gdy babka wystygnie polewamy ja lukrem i posypujemy skórka pomarańcza.

Rodzaj przepisu:
Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń ten przepis

Ilość ocen: 0

Dodaj Komentarz