Choinkowe słodkości

2013-12-29
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowe w: 0m

Przepiękne choineczki – to propozycja deseru na tegoroczny stół Bożonarodzeniowy. Nasza pogoda płata figle i na taki widok, śnieżno-białych drzewek pokrytych śnieżnym puchem, będziemy jeszcze musieli poczekać,  wiec proponuje czekoladowe babeczki na których komponujemy puchate białe choineczki.

SAMSUNG CSC

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • tabliczka czekolady pokrojonej kosteczkę
  • pół szklanki oleju
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • Składniki na Krem
  • 130 ml śmietany kremówki
  • 250 ml serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kolorowe dekory - u mnie drobne kuleczki

Sposób przyrządzenia

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 200C

Krok 2

Przygotowujemy dwie miseczki

Krok 3

W pierwszej mieszamy wszystkie suche składniki

Krok 4

W drugiej mieszamy wszystkie mokre

Krok 5

Składniki mokre dodajemy do suchych i mieszamy łopatką do połączenia się składników - nie używamy miksera

Krok 6

Przygotowaną masą napełniamy foremki do 3/4 wysokości i wkładamy do nagrzanego piekarnika

Krok 7

Pieczemy około 15 min, kontrolując ostatnie minuty.

Krok 8

Przygotowanie kremu

Krok 9

Przygotowujemy dwie miseczki

Krok 10

Do pierwszej wlewamy kremówkę i ubijamy ją mikserem

Krok 11

Do drugiej po kawałku dodajemy serek mascarpone mieszając z cukrem pudrem

Krok 12

Do miski z mascarpone dodajemy po łyżce bardzo dobrze ubitą kremówkę i delikatne mieszamy drewnianą łyżką aby połączyć dwie masy w jedną.

Krok 13

Gotowy krem nakładamy do pistoletu, którym przygotujemy choinki, dodatkowo możemy je oprószyć kolorowymi dekorami dekorami

 

Rodzaj przepisu: Składniki:
Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń ten przepis

Ilość ocen: 0

Dodaj Komentarz