Cukinia faszerowana kaszą

2014-06-13
  • Porcji: 4
  • Czas przygotowania: 20m
  • Czas gotowania: 20m
  • Gotowe w: 40m

Ciekawa propozycja obiadowa. Polecana dla wielbicieli dań bez mięsa. Zdrowa z nutką szaleństwa w pistacji sera pleśniowego. Moim najbliższym przypadła do gustu wiec, myślę że będzie gościła na naszym stole jeszcze nie jeden raz 🙂
SAMSUNG CSC

Składniki

  • 100g sera pleśniowego
  • 100g kaszy gryczanej
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 szt. cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • około 1/2 łyżeczki suszonych ziół np. rozmarynu, tymianku i cząbru
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia

Krok 1

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu

Krok 2

Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebule i czosnek.

Krok 3

Zeszkloną cebule i czosnek dodajemy do ugotowanej kaszy gryczana i doprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.

Krok 4

Umytą cukinie przecinamy wzdłuż na pół. Wydrążamy łyżeczką środek.

Krok 5

Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem układamy cukinie.

Krok 6

Do każdej połówki nakładamy farsz, na wierzch nakładamy plastry sera pleśniowego.

Krok 7

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Po rozgrzaniu wstawiamy przygotowaną blachę z faszerowaną cukinią i zapiekamy około 20 min.

Krok 8

Smacznego.

 

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń ten przepis

Ilość ocen: 0

Komentarze do przepisu

Komentarz (1)

  1. opublikowany przez Malwina na 16 czerwca 2014

    W tym daniu jest wszystko to co lubię. Smakuje znakomicie. Przepis wypróbowałam w weekend. Ta strona to prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej. Dziękuję !!!!!

Dodaj Komentarz