Domowe Bułeczki

2014-01-30
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowe w: 0m

Pachnące piekarnią domowe bułeczki idealne na śniadanie jak i do własnej roboty hamburgerów. Zachwycą zapachem i smakiem nawet najbardziej wymagające podniebienia. Polecam do wypróbowania i stworzenia własnej piekarni !

SAMSUNG CSC

Składniki

  • 420g maki pszennej (typ 650)
  • 0,75 szklanki mleka
  • 0,25 szklanki wody
  • 45g. masła
  • 7g. drożdży sypkich
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 0,75 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • sezam

Sposób przyrządzenia

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, cukier oraz sól

Krok 2

Wszystko mieszamy

Krok 3

Mleko z wodą i masłem podgrzewamy do czasu aż masło się roztopi i wlewamy do mąki mleko powinno być ciepłe ale NIE GORĄCE!

Krok 4

Ciasto wyrabiamy do czasu aż będzie sprężyste i gładkie około 5-7 min.

Krok 5

Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę

Krok 6

Nagrzewamy piekarnik do 200°C

Krok 7

Po upływie tego czasu formujemy spłaszczone bułeczki i proponuję je odstawić jeszcze na 10-15 min, nie jest to koniecznością ! da nam to większe i puszyste bułeczki

Krok 8

Po chwili 10-15 min lub od razu po uformowaniu, smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni do czasu aż bułeczki się zarumienią (ok 10 min.)

Krok 9

Po upieczeniu wyjmujemy i układamy do wyschnięcia. Smacznego

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń ten przepis

Ilość ocen: 0

Komentarze do przepisu

Komentarze (4)

  1. opublikowany przez Sylwia na 31 stycznia 2014

    Wyglądają znakomicie;-) przepis wypróbuję wieczorem i podzielę się doświadczeniami;-)

    • opublikowany przez Home Cooking na 31 stycznia 2014

      Dziękuję za miłe słowa 🙂 i smacznego 🙂

  2. opublikowany przez Daria na 31 stycznia 2014

    Ile stopni i jaki czas pieczenia ??

    • opublikowany przez Home Cooking na 31 stycznia 2014

      Witaj Dario, pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach przez około 10 min. Ale proszę sprawdzaj pod koniec pieczenia stopień zarumienienia bułeczek , ponieważ różnie to bywa w piekarnikach 🙂 może być krócej lub dłużej . p.s. ja piekłam na termoogiegu. Pozdrawiam

Dodaj Komentarz