Fasolka po bretońsku

2015-11-08
  • Czas przygotowania: 30m
  • Czas gotowania: 1:30 h
  • Gotowe w: 2:0 h

Pyszna, fasolka po bretońsku, kiedy-  oczywiście ze teraz !!  Idzie zimno i coraz bardziej nieprzyjemnie za oknem.  Sycąca, idealna nie może jej zabraknąć w naszym domu o tej porze roku-  polecam każdemu i życzę smacznego !

 

SAMSUNG CSC

Składniki

  • 250 gram fasola PIękny Jaś
  • 500 gram kiełbasy wędzonej
  • 500 gram żeberek wędzonych
  • 4 szt. duże cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 przecier pomidorowy 250 g
  • 1 puszka pomidory całe 250 g
  • przyprawy: liść laurowy, majeranek, pieprz , sól

Sposób przyrządzenia

Krok 1

Ok 12 godzin przed przygotowaniem dania, wypłukaną fasolę namoczamy w garnku

Krok 2

W dzień gotowania dania, fasole jeszcze raz płuczemy , wodę z niej wylewamy

Krok 3

Do większego garnka nalewamy wody , wkładamy żeberka i gotujemy aż mięso będzie miękkie - tak przygotowujemy wywar tz. bazę pod naszą fasolkę po bretońsku

Krok 4

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, po pewnym czasie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, wszystko smażymy razem.

Krok 5

Z wywaru wyjmujemy ugotowane żeberka i oddzielamy mięso od kości i kroimy w drobną kostkę

Krok 6

Do wywaru/ bazy dodajemy : fasolę, mięso z żeberek, usmażoną kiełbasę i cebulę, czosnek sos pomidorowy oraz pomidory z puszki - całość doprawiamy do smaku

Krok 7

Wszystko gotujemy do momentu osiągnięcia miękkości fasoli i wyparowania nadmiernej ilości wywaru. ( około 1 godziny)

Krok 8

Smacznego

 

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń ten przepis

Ilość ocen: 0

Komentarze do przepisu

Komentarz (1)

  1. opublikowany przez Sylwia na 10 listopada 2015

    Dziękuje za przepis ostatnio miałam ochotę na fasolkę. To idealna pora na nią;)

Dodaj Komentarz