Faworki

2014-02-24
  • Porcji: 3-4 duże talerze
  • Czas przygotowania: 1:30 h
  • Czas gotowania: 2:0 h
  • Gotowe w: 3:30 h

Karnawałowe specjały delikatne i kruche. Bardzo praco i czasochłonne, ale nie może ich zabraknąć w karnawale i z okazji tłustego czwartku 🙂  Złociste chruściki zaczarują nie jednego smakosza.

SAMSUNG CSC

Składniki

  • Składniki na 3-4 duże talerze
  • 450 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej rzepakowy
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przyrządzenia

Krok 1

Mąkę przesiewamy , dodajemy żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę

Krok 2

Wyrabiamy do otrzymania gładkiej konsystencji kuli ciasta

Krok 3

Ciasto odkładamy zawinięte w folię spożywczą na 30 minut aby zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej).

Krok 4

Po tym czasie ciasto bijemy wałkiem, tak aby pojawiły się w nim pęcherzyki powietrza (proces- rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd.) około 15 minut

Krok 5

Gdy skończymy ciasto ponownie owijamy folią spożywczą i schłodzay przez 30 minut w lodówce.

Krok 6

Schłodzone ciasto rozwałkujemy (cieniutko),i kroimy na prostokąty o wymiarach około 10 x 2,5 cm.

Krok 7

Każdy pasek nacinamy wzdłuż pośrodku tak aby ciasto przewlec przez otwór.

Krok 8

Smażymy w gorącym tłuszczu (175ºC) z obu stron, na złoty kolor.

Krok 9

Po wyjęciu układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć faworek

Krok 10

Na koniec oprószamy cukrem pudrem.

 

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń ten przepis

Ilość ocen: 0

Dodaj Komentarz