Przekąski
Frytki z jabłek na słodko
2016-10-18- Stopień trudności | Łatwy
- Porcji: 2
- Czas przygotowania: 5m
- Czas gotowania: 10m
- Gotowe w: 15m
Jabłka to owocowy symbol jesieni. Siedząc wieczorem na wygodnej kanapie pod puchatym kocem możesz zajadać się nimi na słodko!. Jabłka same w sobie są słodkie, soczyste i pełne witamin. Zatem po co psuć je zbędnym cukrem? Może i tak, ale chłodny deszczowy wieczór ciepłe jabłkowe paseczki są nieocenionym kompanem podczas seansu filmowego. Od czasu do czasu odrobina przyjemności jeszcze nikomu nie zaszkodziła.
Do salaterki/ miseczki wsypujemy mieszamy cukier z cynamonem Na płaski talerz wysypujemy skrobie ziemniaczaną Obieramy jabłka i kroimy na wybrany przez siebie kształt - u mnie kształt szerszych frytek Na patelni rozgrzewany olej Jabłka obtaczamy w skrobi i układamy na gorącym oleju na patelni Smażymy do uzyskania koloru rumianego i tak z obu stron Jeśli bedą juz w całości zarumienione delikatnie układamy je na talerzu wyłożonym papierem, tak aby obciekły z nadmiaru oleju Następnie posypujemy mieszanką cukru z cynamonem Podajemy na ciepło. Smacznego !
Składniki
Sposób przyrządzenia
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Średnia ocena
(0 / 5)
Ilość ocen: 0