Klopsiki indycze z Passata Rustica Cirio

2017-02-14
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowe w: 0m

Klopsiki w sosie pomidorowym Cirio – ach miałam smaka na nie od kilku dni. Delikatne indycze mięso, a do tego pyszny pomidorowy sos – uwielbiam i polecam! A poniżej zapraszam do przepisu:)

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 700 g sosu pomidorowego Passata Rustica Cirio
  • 1 cebula (ok. 150 g)
  • 1 jajko
  • 1 bułka biała (kajzerka)
  • oliwa do smażenia
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  • Bułkę wkładamy do wody by nasiąkła.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju.
  • W dużej misce mieszamy mięso, jajko, sól i pieprz.
  • Dokładnie łączymy wszystkie składniki.
  • Formujemy klopsiki.
  • Na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę, rozgrzewamy ponownie oliwę i wrzucamy klopsiki.
  • Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem z każdej strony.
  • Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i przygotowujemy sos.
  • Na tę samą patelnię co wcześniej wylewamy sos Passata Rustica Cirio.
  • Dodajemy sól, pieprz, przysmażoną cebulę i posiekany koperek oraz trochę oliwy.
  • Doprowadzamy do wrzenia i od razu zmniejszamy ogień.
  • Chwilę podgrzewamy
  • Wsadzamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C z termoobiegiem (lub 180 stopni C bez tej funkcji) na 30 minut bez przykrycia.
  • W między czasie gotujemy ziemniaki lub kaszę.
  • Klopsiki podajemy z dowolnymi dodatkami – na nasz stół podałam z ziemniakami

Smacznego!

 

FullSizeRender 38

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń ten przepis

Ilość ocen: 0

Dodaj Komentarz