Krem z marchwi z pomarańczą i imbirem

2014-01-04
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowe w: 0m

Wspaniała propozycja która kolorem cieszy oko, a smakiem podniebienie. Krem z marchewki to bardzo ciekawa poezja smaków, która jest połączniem imbiru i soku z wyciśniętej pomarańczy. Polecam

SAMSUNG CSC

Składniki

  • 1 kg marchwi ok 7-8 marchewek
  • 3 cebule
  • 30 g świeżego imbiru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1500 ml wywaru/ bulionu warzywnego
  • skórka starta z połowy pomarańczy (sparzonej wrzątkiem)
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: kilka kromek chleba, oliwa z pestek dyni, jogurt grecki, pestki dyni

Sposób przyrządzenia

Krok 1

Marchewki obieramy i kroimy w kostkę

Krok 2

Cebule obieramy i kroimy w piórka

Krok 3

Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Krok 4

Pomarańczę sparzamy wrzątkiem. Zcieramy skórkę i odkładamy na bok, a z pomarańczy wyciskamy sok

Krok 5

W garnku przygotowujemy bulion

Krok 6

Do bulionu dodajemy cebulę, imbir, marchewkę i skórkę pomarańczową. Podgrzewamy wszystko razem przez około 2 minuty.

Krok 7

Dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy.

Krok 8

Gotujemy wszystko do czasu, aż marchewka zmięknie ok. 20 min

Krok 9

Po ugotowaniu i ostudzeniu blendujemy na krem

Krok 10

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Krok 11

Ponownie podgrzewamy i sprawdzamy pod kątem przyprawienia. Podajemy: ja z uprażonymi pestkami dyni oraz odrobiną jogurtu greckiego

Rodzaj przepisu:
Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń ten przepis

Ilość ocen: 0

Dodaj Komentarz