Kruche gwiazdki

2013-12-15
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowe w: 0m

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSCSmaczne , delikatne i bardzo proste w wykonaniu. Gwiazdki to propozycja słodkiego dodatku na Bożonarodzeniowy stół. Przygotowane ich wprowadzi nas w nastrój świąteczny .. który tuż .. tuż

Składniki

  • 350 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki maślanki
  • Cukier puder do oprószenia ciastek
  • Wykrojniki w kształcie gwiazdek

Sposób przyrządzenia

Krok 1

Przesiewamy mąkę

Krok 2

Przesianą mąkę łączymy z masłem i siekamy na drobne kawałeczki

Krok 3

Dodajemy sok z cytryny cukier puder , żółtka oraz maślankę

Krok 4

Zgniatamy szybko ciasto na końcu formujemy je kulę

Krok 5

Owijamy folią do żywności i wkładamy do lodówki na godzinę lub zamrażalki na 20-30 min

Krok 6

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni

Krok 7

Po wyjęciu z lodówki wałkujemy ciasto na posypanej mąką stolnicy na placek o grubości 5 mm

Krok 8

Foremkami wykrawamy gwiazdki

Krok 9

Gwiazdki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Krok 10

Pieczemy około 12-15 min w temp. 200 stopni ( podglądając stan zarumieniania)

Krok 11

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Rodzaj przepisu:
Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń ten przepis

Ilość ocen: 0

Dodaj Komentarz