Makaron tagiatelle w sosie porowo- śmietanowym z łososiem

2014-03-28
  • Stopień trudności |
  • Czas przygotowania: 15m
  • Czas gotowania: 15m
  • Gotowe w: 30m

Uwielbiamy całą rodziną  makarony stąd tyle propozycji na moim blogu 🙂 dziś polecam smakowite tagiatelle w sosie porowo- śmietanowym 🙂 smacznego !

SAMSUNG CSC

Składniki

  • 250g makaron tagiatelle
  • 1 por część biała
  • 1 ząbek czosnek
  • 1 sztuka szalotka
  • 100g łosoś wędzony plastry
  • ok 200 g ser pleśniowy niebieski
  • Oliwa z oliwek
  • 100ml śmietany kremówka
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przyrządzenia

Krok 1

Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki.

Krok 2

Makaron ugotujemy aldente w osolonej wodzie (nie dodajemy do wody tłuszczu gdyż później sos nie będzie go dobrze obtaczał).

Krok 3

Na oliwie z oliwek w garnuszku podsmażamy pora, cebulkę i czosnek.

Krok 4

Przyprawiamy solą i pieprzem, jak uzyskamy złocisty kolor dodajemy śmietanę kremówkę,

Krok 5

Zdejmujemy z ognia i miksujemy (nie musi być bardzo dokładnie )

Krok 6

Wszystko podgrzewamy ponownie na ogniu- doprawiamy natką pietruszki suszoną lub świeżą.

Krok 7

Do sosu dodajemy makaron i podgrzewamy ok. minuty, ciągle delikatnie mieszając aby makaron oblepił się sosem sosem.

Krok 8

Nakładamy na talerz, na wierzchu posypujemy pokrojonym w paski łososiem i serem pleśniowym. Smacznego !

 

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń ten przepis

Ilość ocen: 0

Dodaj Komentarz