Pączki karnawałowe

2017-02-13
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowe w: 0m

Karnawałowe szaleństwo w pełni. Nie odmawiamy sobie również szaleństw w kuchni. Dziś pyszne karnawałowe pączki 🙂

 

Składniki na około 40 sztuk:

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży Babuni
  • 100 – 150 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 5 – 6 łyżek oleju lub 100 g masła
  • pół laski wanilii (lub małe opakowanie cukru wanilinowego)
  • 40 ml spirytusu
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • pół łyżeczki soli

 

Dodatkowo:

 

  • tłuszcz do smażenia
  • konfitura do nadziania
  • cukier puder do posypania lub lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 – 3 łyżkami gorącej wody, proporcje można zwiększyć) kandyzowana skórka pomarańczowa

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy rozczyn z Droższy Babuni

Mąkę pszenną przesiewamy, łączymy z drożdżami

Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

 

Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, krótko wyrabiamy. Formujemy ręcznie – odrywając kawałki ciasta, odważamy około 50 g na każdy pączek {w tym momencie można je nadziać konfiturą lub dżemem: kawałek ciasta lekko spłaszczamy, na sam środek nakładamy 1 pełną łyżeczkę dżemu, dokładnie sklejamy by nadzienie podczas smażenia nie wydostało się na zewnątrz}, formujemy kulki, następnie odkładamy je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką. Pączki przykrywamy i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości (około 20 – 25 minut w zależności od temperatury; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).

 

Smażymy w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Po wyjęciu, osączamy na papierowym ręczniczku, posypujemy cukrem pudrem lub udekorujemy lukrem oraz skórką pomarańczową.

 

Samcznego!

 

paczki_homecooking_kopia

 

 

IMG_1617

Rodzaj przepisu: Tagi:, ,
Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń ten przepis

Ilość ocen: 0

Dodaj Komentarz