Pączki

2014-02-26
  • Porcji: 35-45
  • Czas przygotowania: 3:0 h
  • Czas gotowania: 2:0 h
  • Gotowe w: 5:0 h

Nie może ich zabrakną w dniu ich święta czyli w tłusty czwartek. Nie znam osoby która ich nie lubi 🙂 dlatego w tym przyjemnym dniu każdy z nich m zero kalorii i możemy sobie pozwolić na ich większą ilość 😉 ja polecam mój przepis, pączki wyszły znakomicie 🙂 i są bez kalorii 🙂

SAMSUNG CSC

Składniki

  • Składniki na około 35-45 pączków
  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g suchych świeżych
  • 150 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 100 g masła
  • małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 40 ml spirytusu
  • sok z 1 cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • Potrzebować również będziemy:
  • tłuszcz do smażenia ( ja olej)
  • konfitura do nadzienia
  • cukier puder do posypania lub lukier
  • Składniki na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru rozprowadzamy z 2 - 3 łyżkami gorącej wody

Sposób przyrządzenia

Krok 1

Mąkę pszenną przesiewamy, mieszamy z suchymi drożdżami

Krok 2

Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz

Krok 3

Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie

Krok 4

Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny)

Krok 5

Po tym czasie krótko wyrabiamy

Krok 6

Porcje ciasta nabieramy łyżką, formujemy w ręku małe krążki, nakładamy pół łyżeczki nadzienia i zalepiamy szczelnie, uformowane pączki, odkładamy na stolnicę oprószoną mąką

Krok 7

Nakrywamy serwetką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu

Krok 8

Smażymy w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor.

Krok 9

Wyjmujemy ,odkładamy na bibułę, następnie posypujmy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.

 

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń ten przepis

Ilość ocen: 1

Dodaj Komentarz