Pierniczki

2013-12-17
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowe w: 0m

Mam nadzieję ze moment przygotowania tych pachnących i pysznych pierniczków sprawi wam tyle radości co mi. To moja słodka propozycja na świąteczny czas: do jedzenia i do zdobienia. Pierniki to ciasteczka jak i również ciekawe ozdoby zielonego drzewka. Moment ich przygotowywania to dobry sposób na spędzenie wspólnie czasu wśród najbliższych.SAMSUNG CSC

Składniki

  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 200 g płynnego miodu
  • 400 g mąki
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przyrządzenia

Krok 1

Miksujemy masło z cukrem

Krok 2

Dodajemy miód, mąkę, przyprawę i sodę i zagniatamy ciasto

Krok 3

Formujemy kulę, zawijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na 20 minut

Krok 4

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni

Krok 5

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 2-4 mm

Krok 6

Wycinamy pierniczki – ja zrobiłam to foremkami w różnych kształtach

Krok 7

W cieńszych pierniczkach możemy zrobić dziurkę idealnie nadadzą się na ozdobę choinkową

Krok 8

Wykładamy blachę papierem układamy na nim wykrojone ciastka i pieczemy 5-8 min., aż ładnie się zarumienią

Krok 9

Po wystygnięciu dekorujmy pierniczki lukrem ( cukier puder , woda, sok z cytryny)

Krok 10

Odstawimy do zastygnięcia

Krok 11

Pierniczki warto upiec wcześniej i zostawić je na talerzu, aby czerpały wilgoć z powierza wtedy będą miękkie już po kilku dniach

 

Rodzaj przepisu:
Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń ten przepis

Ilość ocen: 0

Komentarze do przepisu

Komentarz (1)

  1. opublikowany przez Ketut na 20 grudnia 2013

    Znakomity przepis! wypróbowałam i polecam innym. Można zaangażować całą rodzinę;-)

Dodaj Komentarz