Desery
Pierniczki
2013-12-17- Czas przygotowania: 0m
- Czas gotowania: 0m
- Gotowe w: 0m
Mam nadzieję ze moment przygotowania tych pachnących i pysznych pierniczków sprawi wam tyle radości co mi. To moja słodka propozycja na świąteczny czas: do jedzenia i do zdobienia. Pierniki to ciasteczka jak i również ciekawe ozdoby zielonego drzewka. Moment ich przygotowywania to dobry sposób na spędzenie wspólnie czasu wśród najbliższych.
Składniki
- 125 g miękkiego masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 200 g płynnego miodu
- 400 g mąki
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przyrządzenia
Krok 1
Miksujemy masło z cukrem
Krok 2
Dodajemy miód, mąkę, przyprawę i sodę i zagniatamy ciasto
Krok 3
Formujemy kulę, zawijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na 20 minut
Krok 4
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
Krok 5
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 2-4 mm
Krok 6
Wycinamy pierniczki – ja zrobiłam to foremkami w różnych kształtach
Krok 7
W cieńszych pierniczkach możemy zrobić dziurkę idealnie nadadzą się na ozdobę choinkową
Krok 8
Wykładamy blachę papierem układamy na nim wykrojone ciastka i pieczemy 5-8 min., aż ładnie się zarumienią
Krok 9
Po wystygnięciu dekorujmy pierniczki lukrem ( cukier puder , woda, sok z cytryny)
Krok 10
Odstawimy do zastygnięcia
Krok 11
Pierniczki warto upiec wcześniej i zostawić je na talerzu, aby czerpały wilgoć z powierza wtedy będą miękkie już po kilku dniach
Średnia ocena
(0 / 5)
Ilość ocen: 0
opublikowany przez Ketut na 20 grudnia 2013
Znakomity przepis! wypróbowałam i polecam innym. Można zaangażować całą rodzinę;-)