Krem z dyni

2013-10-26
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowe w: 0m

Dynia. Ogromne pomarańczowe warzywo kojarzące się nam z nowoczesną tradycją Halloween. Jednak coraz częściej gości również na naszych stołach w zupach, zapiekankach i deserach.  Ja proponuje standardowy krem , który jest przepyszny w smaku i wspaniale rozgrzewa.  

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 litr bulionu
  • 2 średnie cebule
  • 1 cm świeżego imbiru
  • Sól
  • Pieprz
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki pestek ze słonecznika lub dyni

 

Sposób przyrządzenia

Krok 1

Przygotowujemy bulion warzywny ( może być z kostki)

Krok 2

Oczyszczamy (obieramy) dynie , marchew , ziemniaki , cebulę i kroimy w kostkę

Krok 3

Marchew i ziemniaki dodajemy do bulionu i gotujemy. Po chwili dodajemy dynię oraz cebulę ( są delikatniejsze więc potrzebują mniej czasu na gotowanie )

Krok 4

Całość gotujemy do miękkości

Krok 5

Dodajemy imbir pokrojony w plasterki.

Krok 6

Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania konsystencji kremu

Krok 7

Doprawiamy solą, pieprzem , 2 łyżkami śmietany .

Krok 8

Podając przystrajamy odrobiną śmietany i posypujemy pestkami z słonecznika lub dyni. Smacznego

Rodzaj przepisu:
Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń ten przepis

Ilość ocen: 0

Komentarze do przepisu

Komentarz (1)

  1. opublikowany przez Ketut na 30 listopada 2013

    Uwielbiam krem z dyni. To znakomita potrawa na zimowe chłodne dni. Bardzo rozgrzewa i ma mnóstwo wartości odżywczych. Jeszcze nie tak bardzo doceniana w kuchni Polskiej. Mam nadzieję, że się to zmieni. Polecam powyższy przepis palce lizać;-) ..

Dodaj Komentarz