Włoska pizza pepperoni

2013-08-26
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowe w: 0m

pizza2 pizza3

 

Pizza !!!! To słowo napawa miłością moich najbliższych. Robię ją bardzo często i zawsze według przepisu przywiezionego prosto z Włoch. Zawsze cienka.. zawsze chrupiąca .. zawsze włoska. To w cieście ukryty jest cały skarb. Serdecznie zapraszam do wypróbowania prawdziwej pizzy  którą poznałam w słoneczniej Italii. 

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 30 g drożdży domowych świeżych
  • ½ szklanki mleka
  • Sól
  • Sos pomidorowy
  • 30 dag sera żółtego
  • Oregano
  • Zioła prowansalskie
  • Czosnek granulowany
  • Pieprz
  • 15 dag kiełbasy pepperoni
  • Oliwki czarne
  • Cebula

Sposób przyrządzenia

Krok 1

Do szklanki wlewamy mleko i podgrzewamy je delikatne.

Krok 2

Do ciepłego mleka wkładamy porcję drożdży i mieszamy łyżką do ich całkowitego rozpuszczenia

Krok 3

Do naczynia wsypujemy mąkę do której wlewamy mleko z drożdżami.

Krok 4

Całość wygniatamy do spójności ( jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy mąkę )

Krok 5

Całość odkładamy w ciepłe miejsce np. przy otwartym piekarniku na 10 min. do wyrośnięcia

Krok 6

Przygotowujemy sos do pizzy – wlewamy do miseczki sos pomidorowy i doprawiamy go pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi , oregano oraz czosnkiem Krok 6

Krok 7

Trzemy ser na tarce oraz kroimy na plastry cebulę

Krok 8

Wyrośnięte ciasto wałkujemy do uzyskania odpowiedniej dla siebie grubości. Na blachę wkładamy papier do pieczenia i układamy rozwałkowane ciasto

Krok 9

Rozłożone ciasto smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym . posypujemy startym serem i układamy składniki

Krok 10

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 18 -20 min

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń ten przepis

Ilość ocen: 0

Komentarze do przepisu

Komentarz (1)

  1. opublikowany przez Ketut na 20 grudnia 2013

    Pizza palce lizać;-) pozdrawiam serdecznie

Dodaj Komentarz