Zawijane krążki z salami i serem

2016-10-10
  • Stopień trudności |
  • Porcji: 10
  • Czas przygotowania: 60m
  • Czas gotowania: 30m
  • Gotowe w: 1:30 h

Dziś polecam pyszne zawijane krążki z ciasta drożdżowego :) Łatwe w przygotowaniu o smaku pizzy, ale całkiem inne w wyglądzie. U mnie w domu spotkały się z ogromną akceptacją, można podać je jako przystawkę nawet na eleganckim przyjęciu — zatem zapraszam do przepisu i polecam !!! Smacznego

zawijance

gotowanie

zawijane_krazki

Składniki

  • Na ciasto :
  • 1,5 szklanki mąki
  • 35 gram świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • Na farsz:
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 40 dkg żółtego sera
  • 20 dkg salami lub szynki
  • 2 sztuki cebuli
  • ser pleśniowy
  • optymalnie ogórek kiszony
  • przyprawy do przecieru pomidorowego - sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek

Sposób przyrządzenia

Krok 1

Ciasto:

Krok 2

Do naczynia wsypujemy mąkę

Krok 3

Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy do niego drożdże - całość łączymy mieszając. Następnie dodajemy do mąki przygotowanej w naczyniu

Krok 4

Ciasto wyrabiamy i odkładamy do wyrośnięcia ( ja zazwyczaj stawiam naczynie na otwartych drzwiach do piekarnika, przykrywam ściereczką i tak wszytko rośnieokoło 15 min ).

Krok 5

Farsz:

Krok 6

Podczas gdy ciasto rośnie przygotowuję składniki do farszu, którego użyję przygotowując potrawę

Krok 7

Przecier pomidorowy doprawiam w naczyniu

Krok 8

Ser ścieram na drobnej tarce ( będzie bardziej delikatny i mniej obciąży zawijasy)

Krok 9

Cebulę obieram i kroję w piórka, ogórka kroje w plasterki

Krok 10

Ser pleśniowy kruszę - tak aby nadawał się do posypania

Krok 11

Salami układam w całości, szynkę kroje w kwadraty

Krok 12

Ciasto :

Krok 13

Gdy ciasto jest już wyrośnięte, wyjmuję je z naczynia i rozwałkowuję bardzo cienko

Krok 14

Farsz :

Krok 15

Na gotowe rozwałkowane ciasto wykładam przygotowany przecier pomidorowy, posypuje serem, układam salami/ szynkę, cebulę, pokrojonego ogórka i posypuję pokruszonym serem pleśniowym - wszystko wygląda tak, jak bym przygotowywała pizze

Krok 16

Gotową "pizze" zwijam w rulon i kroję na 2 lub 3 cm krążki ( teraz jak sushi )

Krok 17

Nagrzewam piekarnik do 200 stopni

Krok 18

Pokrojone krążki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypuję startym żółtym serem - całość wkładam do piekarnika i piekę około 30 min

Krok 19

Smacznego

 

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń ten przepis

Ilość ocen: 0

Dodaj Komentarz