Zupy
Zupa Pieczarkowa
2016-10-03- Stopień trudności | Początkujący
- Czas przygotowania: 4m
- Czas gotowania: 40m
- Gotowe w: 60m
Dziś przepis na zupę pieczarkową. Prosta i szybka w przygotowaniu — idealna na jesienne popołudnia. Pierwszy krok to bulion, gdzie na jego bazie uzyskamy esencjonalną zupę pieczarkową. Danie możemy podawać z dodatkami warzywnymi lub makaronem — moja z warzywami na drobiowym bulionie — zapraszam do przepisu i życzę smacznego.
Do garnka wkładam 2 sztuki podudzia kurczaka i zalewam wodą - całość wstawiam do gotowania. W miedzy czasie - obieram,myję i kroje w plasterki pieczarki, marchewkę,
w kostkę ziemniaki, pietruszkę, selera oraz w całości pora. Do gotującego bulionu dokładam przyprawy - tak aby, uzyskać aromatyczny bulion i nadal gotuję do uzyskania miękkości mięsa. Następnie nagrzewam patelnie z odrobiną masła gdzie, zamykam /blanszuj pieczarki. Do bulionu wkładam wszystkie warzywa wraz z pieczarkami z patelni i dalej lekko gotuję. Po upływie około 10 min, sprawdzam miękkość mięsa oraz warzyw - jeśli są gotowe do jedzenia, doprawiam bulion przyprawami. Na sam koniec wkładam 2-3 łyżki śmietany do kubeczka, zlewam letnią przegotowaną wodą na wpół z bulionem z garnka. Śmietanę łączę bulionem i dodaję do zupy - całość doprawiam do smaku i gotuję jeszcze przez chwilę Gotową zupę można podać - najlepiej nie od razu!
Zupa po chwili odpoczynku będzie jeszcze bardziej esencjonalna :). Smacznego ! Składniki
Sposób przyrządzenia
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Średnia ocena
(0 / 5)
Ilość ocen: 0